Ga naar overzicht

Waarom waterschade slecht is voor de gezondheid

waterschade slecht voor de gezondheid

Waarom waterschade slecht is voor de gezondheid

Wij leven hier in Nederland onder het zeeniveau met een regenachtig klimaat waarschijnlijk had u al een vermoeden dat waterschade een van de meest voorkomende schades zou zijn. Waterschade is naast de meest voorkomende schade ook een hele vervelende schade met nogal verschillende consequenties voor uw leef en werkomgeving. Wanneer u blijft zitten met zo’n schade, omdat bijvoorbeeld de verzekeraar niets voor u wilt doen heeft u het recht om te weten wat zo’n waterschade precies kan veroorzaken. Niet alleen qua materiële schade in uw woning of bedrijf, maar ook voor uw gezondheid en die van uw naasten. Ook in het geval als er alleen maar schade zichtbaar is aan uw vloer.

Lekkage in huis of uw bedrijf?

Wanneer er een lekkage plaats vindt komt er een grote hoeveelheid water in uw woning wat zich verspreid over een groot oppervlak namelijk uw vloer. Dit betekend dat de ruimte zich ook onmiddellijk vult met vochtige lucht door middel van verdamping. In sommige gevallen komt het water langs de muren of het plafond. Bij een meting met een vochtmeter / hygrometer kan het vocht percentage in de materialen (muren, plafond, enzovoorts) gemeten worden, maar ook in de ruimte zelf.

Wat gebeurd er nu?

De vochtige lucht zelf kan vele klachten veroorzaken. Zo kan het zijn dat u benauwd wordt, doordat u binnen veel vochtige lucht inademt, zeker bij astma patiënten of kleine kinderen. Vochtige lucht binnen een woning of bedrijf is zo ie zo van veel slechtere kwaliteit dan vochtige buitenlucht maar ook duurder om te verwarmen, het is niets voor niets dat als de kachel weer aanstaat er ook voldoende geventileerd moet worden omdat anders door onze uitademing alleen in vochtigheid graad in een woning binnen een dag enorm kan stijgen en om de luchtkwaliteit gezond te houden.

waterschade slecht voor de gezondheid

Schimmels, bacteriën en andere organismen/virussen zijn dol op vocht en warmte zeker in een minder goed geventileerde omgeving zoals een woning of bedrijfspand. Dit is precies de omgeving die is ontstaan bij een waterschade in huis of een bedrijf. Buiten dat er schimmel kan ontstaan op uw inboedel, muren of plafond kan u deze en bacteriën, organismen en schimmels nu ook ongewild inademen.

Daarnaast kan de huisstofmijt zich nog sneller ontwikkelen nu. Hij voelt zich super bij een luchtvochtigheid tussen de 60% en 80%. Metingen die absoluut niet vreemd zijn bij een lekkage. In sommige gevallen blijft het dan niet bij alleen benauwdheid, maar kan er astma ontstaan. Daarnaast is huisstofmijt soms een oorzaak voor eczeem en kan deze daardoor ontstaan of verergeren wanneer u daar vatbaar voor bent.

Door het leven in de vochtige lucht, schimmels, organismen en bacteriën is het nu voor het lichaam extra zwaar, deze functioneert niet op een gewone manier, maar maakt als het ware overuren. Want het zijn precies die dingen waarop ieder gezond lichaam reageert om gezond te blijven. Dit kan betekenen dat u zich vaker moe voelt, of dat uw weerstand zo druk ik met de bacteriën, organismen schimmels, dat u vatbaarder bent voor andere dingen. Zeker als u een patiënt bent die vanwege ziekte vaak thuis binnen zit is het uiterst belangrijk dat uw woning uw gezondheid niet verder kan schaden.

Denk aan: verkoudheden, keelpijnen, hoesten, geïrriteerde neus, vieze of muffe geur waarvan u misselijk kan worden, vaker griep, of andere virussen. Een kleine greep uit wat het meest wordt opgemerkt in de praktijk. Sommige schimmel sporen kunnen zelfs dodelijk zijn voor pasgeboren baby’s!

Daarnaast zijn er verschillende ziektes en aandoeningen die reageren op vochtige lucht. Waardoor de klachten van deze aandoeningen kunnen verergeren. Een van de meest genoemde is Reuma. Maar daarnaast spraken wij met klanten die last hadden van spier of zenuwaandoeningen die ook meer klachten ervoer dan in een gezonde leefomgeving.

Waterschade en met name de vochtige lucht heeft op uw lichaam dan ook een enorme impact. Ook als u dat niet direct merkt, gebeurd er van alles. Met name ouderen en kinderen zijn ontzettend vatbaar. Maar wanneer u lang wordt blootgesteld aan deze ongezonde omgeving, zal het sterkste lichaam naar alle waarschijnlijkheid ook reageren.

Laat u nooit wegsturen bij waterschade door de verzekeraar. Wanneer u een waterschade heeft die uw leefgenot op zijn kop zet kan het in een later stadium ook u en uw naasten hun gezondheid op zijn kop zetten.

Meer weten over gezondheidsrisico’s van schimmels lees dan ook het volgende artikel op dokterdokter.nl.

U mag altijd vrijblijvend contact opnemen ook als u vragen heeft over een tijdelijk verblijf elders na waterschade, over waterschade in het algemeen of met andere vragen die betrekking hebben tot schade in en om uw woning of bedrijf.

Bronnen:

Website door SD Webdesign