Ga naar overzicht

Brand door oplaadbare lithium-ion batterijen en accu’s

uitpuilende lithium ion accu

Brand door oplaadbare batterijen en accu’s

Wij komen steeds meer schades tegen door accu’s en oplaadbare batterijen. Veel elektrisch apparaten hebben een accu. Hoverboards, e-sigaretten, elektrische scooters, power banks, elektrische fietsen, mobiele telefoons en nog veel meer. In veel gevallen gaat het mis wanneer de accu aan de lader ligt. De lader oververhit, waardoor er in een zeer korte tijd, een hele heftige brand kan ontstaan.

Veel mensen willen graag een volle accu overdag, waardoor ze in de nacht de accu van de telefoon opladen. In sommige gevallen gaat dit zo ver dat de telefoon oplaad op of onder het hoofdkussen. Dit is absoluut geen goed idee. Natuurlijk is het niet alleen voor de telefoon van belang om vooral overdag een volle accu te hebben. Waardoor er vele accu’s onbewaakt aan de lader gaan in de nacht.

  • Laadt je accu overdag, in het zicht op.
  • Laadt je accu op met een originele lader.
  • Laadt de accu niet langer dan nodig is (niet over laden).
  • Pas op met gevallen en beschadigde accu’s
  • Leg je apparaat of accu tijdens het opladen op een vlakke ondergrond, waarop hij niet te warm kan worden.
  • Leg je accu’s niet in de zon of bij hitte bronnen
  • Zorg dat er een rookmelder in de buurt hangt van het apparaat
  • Laat je apparaten tussendoor afkoelen

Lithium-ion en Lithium-ion polymeer batterijen

We maken steeds meer gebruik wordt gemaakt van krachtige lithium-ion en lithium-ion polymeer oplaadbare batterijen. Deze kunnen meer energie opslaan dan een ouderwetse loodaccu, nikkel-metaalhydrideaccu of nikkel cadmium batterij. Ze zijn licht, krachtig en gaan heel lang mee.

Maar wanneer het misgaat, gaat het ook goed mis. De accu’s kunnen spontaan gaan branden en soms zelfs ontploffen. Daarnaast zijn deze branden heel erg lastig te blussen. De brandweer is nog steeds op zoek naar betere manieren om deze branden te blussen. Een kleine accu (telefoon) zou je nog kunnen blussen met een brandblusser (poeder,schuim of water). Maar denk om je veiligheid. De gassen die vrijkomen bij deze branden zijn giftig voor mens en dier. Adem dit absoluut niet in en ventileer de ruimte ook bij een kleine brand goed.

Als een lithium-ion batterij oververhit raakt, sist of uitpuilt, kunt je het beste het apparaat onmiddellijk uit de buurt plaatsen van andere brandbare materialen en laten rusten op een niet brandbare oppervlak. Verwijder de batterij indien mogelijk  uit het apparaat en plaats deze buiten zodat deze gecontroleerd kan uitbranden op een niet brandbare ondergrond.

Uitpuilende lithium-ion accu’s zoals hier rechts in de foto Brand door oplaadbare batterijen - uitpuilende lithium ion accuen uitgebrande accu’s kan je beter niet inleveren bij de Albert Heijn of ander inpandig inzamelpunt gezien de kans op brandgevaar en lekken van giftige stoffen nog aanwezig is. Lever deze dan in bij de milieustraat.

Verder nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Bronnen:

Website door SD Webdesign