Ga naar overzicht

Hoe kan ik een schoorsteenbrand voorkomen?

schoorsteenbrand

Hoe kan ik een schoorsteenbrand voorkomen? Een schoorsteenbrand voorkomen is niet zo moeilijk, SchadeKing voorziet u van het juiste advies

De meest voorkomende oorzaak van een schoorsteenbrand is een vieze of dicht verstopt schoorsteenkanaal.

Wanneer u een open haard gebruikt blijven er namelijk altijd onverbrande deeltjes over die zich ophopen in uw schoorsteen. Deze deeltjes zijn erg gevaarlijk omdat ze brandbaar zijn.

Het is daarom ook van belang dat u uw schoorsteen schoon houdt en regelmatig (1x of meer in het jaar) laat schoonmaken.

De Zwitserse stookmethode is een methode om veiliger te stoken. U opent de luchttoevoer waarna u het hout wat u wilt gaan stoken in de lengte neerlegt. Vervolgens legt u even grote blokken hout er dwars bovenop. In de lengte legt u nieuwe blokken van 3 centimeter, en hetzelfde daar bovenop neergelegd in de breedte.

Nu heeft u blokken van 2 centimeter nodig die er weer bovenop gaan in de lengte. Hierna pakt u uw aanmaakblokjes en legt u deze tussen de laatste twee lagen. De stapel nu afdekken met sprokkelhout en aansteken maar.

Door deze methode te gebruiken ontstaan er minder gevaarlijke deeltjes. Laat de luchttoevoer open, en pas wanneer de blokken niet meer roodgloeiend zijn kan de luchttoevoer dicht.

Wanneer u nu toch schade heeft als gevolg van schoorsteenbrand, weet dat u als u verzekerd bent recht heeft op een eigen deskundige die u helpt de schade te verhalen op de verzekeraar. Lees meer hierover meer op onze brandschade pagina voor alle relevante informatie.

Bronnen:

  1. Schoorsteenbrand Wikipedia
Website door SD Webdesign