Ga naar overzicht

Schoorsteenbrand

Ieder jaar komen er ontzettend veel schoorsteenbranden voor.

 

De ene keer blijft de schoorsteenbrand beperkt bij de schoorsteen en is de schade klein, maar helaas komt het ook vaak voor dat de brand zich uitbreid door het huis en dan is de schade niet te overzien. Lees hoe een schoorsteenbrand ontstaat en hoe dit voorkomen kan worden.

Bij een schoorsteenbrand komt opgehoopt roet tot verbranding. Zodra dit tot ontbranding komt, kan de brand zich uitbreiden naar andere ruimtes in het huis. Dit gaat gepaard met veel rookontwikkeling en loeiend geluid. De schade die het aanricht in huis is enorm. Daarom is het belangrijk dat schoorsteenbranden voorkomen worden. Verkeerd stookgedrag en nalatigheid van het vegen van de schoorsteen zijn veelvoorkomende oorzaken van schoorsteenbranden.

Verkeerd stookgedrag is bijvoorbeeld stoken met geverfd of nat hout. Het schoorsteenkanaal wordt hierdoor extra vervuild. Als er naast nat hout ook gestookt wordt met een te lage verbrandingstemperatuur, verbrandt het hout niet volledig. De onverbrande delen vormen een laag aan de binnenkant van het rookkanaal en deze laag wordt creosoot genoemd. Creosoot kan tot ontbranding komen bij het stoken en dus een schoorsteenbrand veroorzaken.

Naast het verkeerd stoken is ook nalatigheid van het vegen van de schoorsteen een oorzaak van schoorsteenbranden. Na de zomerperiode, waarbij de haard/kachel niet gebrand heeft, kunnen er bijvoorbeeld veel bladeren, takken en zelfs vogelnesten in het rookkanaal zitten. Dit kan bij het stoken voor een schoorsteenbrand zorgen. Zorg er daarom voor dat de schoorsteen altijd geveegd wordt! Tijdens het schoorsteenvegen wordt ook creosoot verwijderd.

Mocht er toch een schoorsteenbrand ontstaan zijn, weet dan wat je moet doen! Schoorsteenbranden moet je bijvoorbeeld nooit met water blussen, maar met zand. Door te blussen met water ontstaat er enorm veel stoom en dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Daarnaast is het belangrijk de schoorsteenklep en de luchttoevoer van de kachel af te sluiten. De ruimte van de haard/kachel moet goed geventileerd worden in verband met koolmonoxide en rook. Tot slot bel je natuurlijk altijd 1-1-2! Hierna neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Website door SD Webdesign